פציעות במהלך השירות הצבאי הן נפוצות, ולא רק אצל חיילים קרביים. אנשים יכולים להיפצע בכל מיני צורות, כאשר אחת הפציעות הקשות והמורכבות יותר היא פציעת ברכיים. פגיעות ברכיים יכולות להתרחש במהלך השירות הצבאי עקב מספר סיבות: פעילות פיזית קשה וחוזרת, תנאי מגורים ושינה קשים, אשר עלולים לגרום לעומסים ולתופעות נזק ארוכות טווח בברכיים, וכמובן תנועה לא טובה שגורמת לנזק טראומתי מיידי.
פגיעות מסוגים שונים
פגיעות ברכיים מתחילות עם חבלות יבשות, ועוברות לדלקות כרוניות, ומגיעות עד לקריעת רצועות. קרע ברצועה הצולבת היא הפציעה הקשה ביותר שיכולה לקרות לברך, והיא למעשה כוללת קריעה של הרצועה המרכזית שאחראית על תזוזת הברך. בנושא של קרע ברצועות בברך אחוזי נכות צריכים להילקח בחשבון, הן באופן זמני או באופן קבוע, בהתאם למצב הברך ולהיסטוריה שלה. כדי להשיג את אחוזי הנכות הללו, צריך להגיש תביעות נגד משרד הביטחון ולהגיש את המסמכים הרלוונטיים, לצד חוות דעת מומחה, כדי לקבל את הפיצוי ההולם.
כאשר מתרחשת פציעה בברך במהלך השירות הצבאי, יש כמה צעדים שניתן לנקוט.
ראשית, חשוב להפסיק את הפעילות, וזה לא דבר שמובן מאליו. המערכת הצבאית היא אטומה, ויש מפקדים שלא יאמינו לחיילים. בנוסף, יש הרבה חיילים שלא ירצו להפסיק כדי לעמוד בקצב של החברים שלהם, דבר שיכול לגרום לנזק נוסף. הדבר החשוב ביותר הוא פשוט להפסיק את הפעילות אם אתם מרגישים שמשהו לא כשורה, גם אם זה אומר לשלם מחיר כזה או אחר מול המפקד או היחידה.
טיפול רפואי
בשלב הבא, יש לפנות לצוות רפואי בבסיס הצבאי על מנת לבדוק את הפציעה, לקבוע את היקפה ולקבל הכוונה רפואית מקצועית. בבסיס יש יכולת מוגבלת, גם בבסיסים המתקדמים ביותר ולכן, הם יוכלו לבצע בדיקה פיזית ואולי להפנות לבדיקות נוספות כמו רנטגן או MRI על מנת לאבחן את הפציעה בצורה מדויקת יותר.
שיקום
בהמשך, לאחר ההגעה לבית החולים ולטיפול הולם שאינו טיפול בצבאי, הגיע זמן הטיפול והשיקום. תלוי בסוג הפציעה, ייתכן שיהיה צורך בטיפול רפואי מקצועי כמו פיזיותרפיה, או קבלת תרופות נוספות לשמירה על הברך ולעזור בהחלמה. לאחר מכן, יש לתת זמן לברך להתאושש ולהתחיל את תהליך השיקום. זה כולל תרגול פיזיותרפי ואימונים שמטרתם לחזק את השרירים הסביבתיים, לשפר את הטווח התנועה ולהחזיר את היכולת התפקודית של הברך. לאחר מכן, יש צורך לעבוד מול הגורמים במשרד הביטחון כדי לקבל את התמיכה שאתם זקוקים לה, במהלך השירות ולאחר השחרור, וזאת בהתאם לאופי הפציעה ולחומרה שלה.