ועדה רפואית פוסט טראומה במשרד הביטחון

ועדה רפואית פוסט טראומה במשרד הביטחון

שיתוף

ועדה רפואית פוסט טראומה במשרד הביטחון
פוסט טראומה (PTSD) היא פגיעה נפשית שעשויה להופיע אצל חיילים לאחר אירועים מבצעיים, קרביים או אחרים הקשורים לשירות הצבאי. משרד הביטחון בישראל מאפשר לנפגעי פוסט טראומה להגיש בקשה להכרה בנכות, הכוללת דיון בוועדה רפואית. במאמר זה נפרט את תהליך הוועדה הרפואית, הקריטריונים להכרה בפוסט טראומה, החשיבות של קביעת אחוזי הנכות, והזכויות הנלוות לאישור ההכרה.
ועדה רפואית פוסט טראומה במשרד הביטחון

מבנה הוועדה הרפואית לפוסט טראומה במשרד הביטחון

הוועדה הרפואית היא הגוף המוסמך לקבוע את אחוזי הנכות של נכי צה"ל, ובפרט את אלו הסובלים מפוסט טראומה. בוועדה יושבים רופאים מומחים הממונים על ידי משרד הביטחון, המנתחים את המצב הרפואי של הפונים. הם קובעים אם קיימת נכות ומה דרגתה, תוך התייחסות למידת הפגיעה בתפקוד היומיומי והשפעתה על אורח החיים.

*למאמר מורכב בנושא פוסט טראומה מהצבא

תהליך ההכרה בפוסט טראומה

  1. הגשת בקשה להכרה
    על הנפגע למלא טופס תביעה מתאים, בצירוף מסמכים רפואיים המתעדים את הפגיעה ואת החוויות הטראומטיות שעבר במהלך השירות הצבאי או האירועים המבצעיים בהם השתתף. בנוסף, יש לכלול חוות דעת רפואיות ועדויות להוכחת הקשר בין הפגיעה לבין השירות הצבאי.
  2. בחינת הקשר הסיבתי –  שלב קריטי בהליך, שלב שמשרד הביטחון יבדוק את התביעה ויקבל החלטה אם להכיר בכם כנכי צה"ל או לא. משרד הביטחון ישתמש בחוקרים וברופאים שלו כדי לקבל את ההחלטה.
  3. ועדה רפואית –  לאחר הגשת התביעה והמצאת המסמכים, המקרה מועבר לוועדה רפואית. הוועדה בוחנת את החומר הקיים, עורכת בדיקה רפואית למתמודד, ומקבלת חוות דעת ממומחים רפואיים. תפקיד הוועדה הוא לקבוע האם קיימת נכות נפשית, את אחוזי הנכות המדויקים, והאם מדובר בנכות זמנית או קבועה.
  4. קביעת אחוזי נכות – אחוזי הנכות מהווים מרכיב מכריע, שכן הם משפיעים על ההטבות והזכויות שיקבל הנפגע. ככל שאחוזי הנכות גבוהים יותר, כך ניתן לקבל גישה לטיפולים רפואיים, תגמולים חודשיים וזכויות נוספות כמו תמיכה נפשית ושיקום מקצועי.

*למאמר מורחב בנושא אחוזי נכות פוסט טראומה

 חשיבות הקשר בין השירות הצבאי לפוסט טראומה

טיפול נפשי לפוסט טראומה
טיפול נפשי לפוסט טראומה

יש להוכיח קשר סיבתי ישיר בין החוויה הטראומטית שעבר המתמודד לבין השירות הצבאי, באמצעות מסמכים רפואיים ועדויות חיצוניות. במקרה שהוועדה מאשרת את ההכרה, יש לנפגע זכויות רבות, כולל טיפולים מתמשכים והגנה כלכלית.

זכויות והטבות לנפגעי פוסט טראומה

בהתאם לאחוזי הנכות, זכאים הנפגעים לתגמולים כלכליים מהמדינה. נוסף על כך, הנפגעים זכאים לשירותי בריאות הנפש, טיפולים פסיכולוגיים ותרופות. במקרים קשים במיוחד, עשויים להינתן פתרונות דיור וסיוע כלכלי נוסף למשפחותיהם.

אתגרי המתמודדים עם פוסט טראומה

למרות ההכרה הרשמית והזכויות, ישנם מתמודדים שמוצאים את התהליך מייגע מבחינה נפשית. לעיתים, ההמתנה להכרה ולזכויות עלולה להימשך זמן רב, מה שגורם ללחץ ולתחושת חוסר וודאות. לכן, מומלץ להסתייע בעורך דין המתמחה בתביעות מול משרד הביטחון כדי לזרז את התהליך.

*למאמרים בנושא תביעות משרד הביטחון

סיכום

הוועדה הרפואית לפוסט טראומה במשרד הביטחון היא צעד חיוני עבור חיילים נפגעים המבקשים הכרה בנכותם וזכויותיהם. תהליך ההכרה דורש איסוף מסמכים רפואיים ועדויות, וההתמודדות עם הוועדה הרפואית עשויה להיות מאתגרת. עם זאת, קבלת אחוזי הנכות הנכונים עשויה לשפר את איכות החיים של הנפגעים ולהבטיח גישה לטיפולים נחוצים ולתמיכה כלכלית.