פציעה באימון: כיצד לטפל ולהיות מוכרים כנכה צה"ל

שיתוף

פציעה באימון: כיצד לטפל ולהיות מוכרים כנכה צה"ל

פציעה באימון: כיצד לטפל ולהיות מוכרים כנכה צה"ל:

פציעות וחבלות במהלך השירות הצבאי נגרמות במהלך פעילות מבצעית במקרים רבים. אולם, ישנם לא מעט מקרים שבהם מתרחשת פציעה במהלך אימון שמובילה למגבלה או נכות גופנית. במצבים האלו ניתן לממש את זכויותיכם ולהיות מוכרים כנכי צה"ל, וכאן תגלו את כל מה שצריך לדעת על הגשת תביעה על פציעה באימון.

פציעה באימון בצבא: מה לעשות לאחר פציעות גופניות באימונים?

חיילים במהלך שירות סדיר, בייחוד אלו שמשרתים ביחידות קרביות, עלולים לחוות פציעה באימונים. גם חיילים בשירות קבע יכולים להיפצע באימונים, ובשני המקרים האלו ניתן להגיש תביעה עבור הכרה בנכות צבאית.

אם רוצים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון, חשוב למלא דו"ח פציעה לאחר הפגיעה באימון. הדו"ח יהיה אחד המסמכים שמגישים בתביעה, והוא כולל פרטים חשובים:

· פרטיו האישיים של החייל שנפצע

· מקום הפציעה

· הנסיבות שהובילו לאירוע

· מקום הפציעה בגוף ואופי הפציעה

· תיעוד רפואי רלוונטי

· תיעוד של עדים למקרה

לאחר מילוי הטופס, רופא/קצין רפואה ומפקד היחידה צריכים לחתום על המסמך. זהו פרוטוקול חשוב שניתן להשתמש בו בהמשך הדרך ולהגיש תביעה בגין פציעה בצבא. יש לציין שניתן להגיש תביעה גם ללא הטופס, ובמקרים האלו יהיה צורך בעדויות על המקרה.

מי יכול להגיש תביעה על פציעה באימון צבאי?

באופן כללי, הגשה של תביעות על פציעה באימון אפשרית כאשר יש לפציעה השלכות ארוכות טווח. אם מדובר בחבלה קלה שעוברת במהרה, הסיכוי לנצח בתביעה הוא נמוך, שכן החבלה לא גורמת לנזקים ממושכים שמשפיעים על יכולתו של החייל הפצוע להתנהל כרגיל.

אם אתם נמצאים בקבוצה של אלו שיכולים להגיש תביעה, חשוב להוכיח שאכן הייתה פציעה במהלך אימון, ושישנו קשר בין המוגבלות שאתם חווים ובין אותה פציעה. לכן, השלב הראשוני בתביעה הוא לקבוע האם אכן יש קשר כזה.

הגשת תביעה נגד הצבא בגין פציעה באימון

כאשר מגישים תביעה נגד משרד הביטחון בגין פציעה באימון, יש לעבור מספר שלבים. השלב הראשון הוא הגשת התביעה אצל קצין התגמולים של משרד הביטחון. בשלב הזה יש להגיש את כתב התביעה, שכולל טופס תביעה ומסמכים שתומכים בטענתו של התובע (מסמכים רפואיים רשמיים, דו"ח פציעה, ועוד).

קצין התגמולים מעביר את דבר התביעה למומחים מטעם משרד הביטחון. תפקידם של המומחים הוא לעבור על התביעה, ולבחון האם אכן יש קשר נסיבתי בין אימון ובין פציעה שחווה התובע.

המומחים מטעם משרד הבריאות עוברים בדקדוק על כל הראיות הרפואיות, ובוחנים האם יש עילה לתביעה של החייל שחווה פציעה. במקרה שבו אכן נמצא קשר כזה, התיק יעבור חזרה לקצין התגמולים, יחד עם חוות הדעת של המומחים.

קצין התגמולים עובר על המסקנות ומעביר את התביעה לשלב האחרון בתביעה: ועדה רפואית. תפקידה של הוועדה הוא לקבוע אחוזי נכות עבור התובע. במהלך הוועדה רפואית במשרד הביטחון

ניתן להציג ראיות שתומכות בטענות התובע, וחברי הוועדה יכולים לשאול את התובע שאלות נוספות כדי לקבוע את חומרת המצב.

בתום הוועדה הרפואית התובע יקבל אחוזי נכות מטעם משרד הביטחון, ויוכל לקבל קצבה בהתאם לגובה אחוזי הנכות.

פיצויים על פציעה באימון והנכות שנקבעה במשרד הביטחון

בין שמדובר בפציעה באימון או פציעה אחרת, ישנן מדרגות של אחוזי נכות צבאית שקובעות את גובה הפיצויים. אם מקבלים אחוזי נכות בין 9%-0% – התובע לא יקבל פיצויים כלל. האחוזים האלו מהווים הכרה על פציעה שנגרמה בגין אימון, כלומר הכרה באחריות של הצבא על הפציעה. אולם, במקרים האלו חומרת הבעיה אינה מספקת כדי להעניק לתובע פיצויים.

19%-10%: אחוזי נכות שבגינם יקבל התובע פיצוי חד-פעמי (בהתאם לגובה הנכות שנקבע על ידי הוועדה הרפואית).

20% ומעלה: התובע יקבל פיצויים חודשיים באופן קבוע (בהתאם לגובה אחוזי הנכות שנקבע על ידי הוועדה הרפואית).

ערעור על אחוזי נכות בצבא

הוועדה הרפואית הראשונה מורכבת ממזכיר ועדה ורופא בכיר אחד, לפחות. לאחר חודש עד שלושה חודשים מהוועדה ההחלטה תישלח לתובע, והוא יגלה מה אחוזי הנכות שהוועדה הרפואית קבעה לו. במקרה שבו אחוזי התביעה אינם משקפים את המציאות, ניתן להגיש ערעור תוך 45 יום מקבלת ההחלטה לוועדה העליונה של משרד הביטחון.

ישנם מקרים שבהם אחוזי נכות אינם מזכים תובעים בפיצוי כספי, או מזכים אותם בסכום מספק. חיילים בקבע או בסדיר שחוו פציעה משמעותית אינם יכולים לתפקד באותו אופן שתפקדו לפני הפציעה. פציעות רבות אינן מאפשרות לעבוד בעבודות שונות, לבצע מטלות שונות ולנהל אורח חיים תקין, ולכן פיצויים כספיים הם חיוניים.

אם אחוזי הנכות עליהם החליטה הוועדה אינם מספקים, ניתן לערער על ההחלטה. הערעור יוגש בפניי הוועדה העליונה במשרד הביטחון, והתובע יצטרך להופיע בפני וועדה רפואית נוספת. אם מתקבלת החלטה נוספת שאינה תואמת את המציאות, ניתן להגיש ערעור בפני בית המשפט המחוזי רק על מחלוקת משפטית.

כדי להציג תיקי תביעה על פציעה באימון באופן שייטה את הכף לטובתכם, חשוב להיעזר בסיוע משפטי מקצועי. עורך דין משרד הביטחון שילווה אתכם מהגשת

התביעה ועד הוועדה יציג את התביעה באופן שמוכיח קשר נסיבתי בין פציעה ובין מוגבלות, ידאג למיצוי זכויותיכם מה שלא ניתן לעשות תמיד באופן עצמאי.