פריקת כתף בצבא: כל המידע שאתם צריכים

פריקת כתף בצבא

שיתוף

פריקת כתף בצבא: כל המידע שאתם צריכים
פריקת כתף בצבא ובעיות אחרות בכתף מהוות מצב רפואי נפוץ בשירות הצבאי. המפרק הייחודי הזה, שמבצע תנועות מעגליות מלאות, משפיע במידה ניכרת על ההתנהלות הגופנית שלנו. לכן, פריקת כתף בצבא או קרע בכתף מהוות פציעות שחשוב להתייחס אליהן ברצינות ולדעת מה לעשות כאשר הן מתרחשות.
פריקת כתף בצבא

מה זאת פריקת כתף?

פריקת כתף היא פציעה שבה עצם השכם ועצם הזרוע מתנתקות זו מזו. לפי הספרות הרפואית ברוב הגדול של המקרים (90%) מתרחשת פריקת כתף קדמית שמקשות על תנועת הכתף הפצועה. פריקת כתף בצבא היא פציעה נפוצה במיוחד שיכול להיגרם כתוצאה מאירוע טראומתי – כמו פציעה מבצעית. אולם, גם פעולות שגרתיות, כמו אימונים או הרמה של מטענים שהם לאו דווקא כבדים עשויה להוביל לפריקת כתף בצבא.

היל-זקס לאחר פריקת כתף
היל-זקס לאחר פריקת כתף. תביעה נגד משרד הביטחון

כאשר מתרחשת פריקת כתף, ישנו סיכוי גבוה שהיא תתרחש בשנית. בשל אופי המצב, לא תמיד ניתן לאבחן פריקת כתף כאשר היא מתרחשת. אצל חיילים קרביים למשל, מאמץ פיזי הוא חלק מהשגרה היומית. במקרים רבים השגרה הזו מובילה לכאבים גופניים, וחיילים קרביים כלל אינם יודעים שהם עברו תת פריקה והם לא יחסו לכך חשיבות. לכן, חשוב לפנות אל רופא כאשר מרגישים כאבים בכתף או כאשר ישנה מגבלת תנועה במפרק הפעיל הזה.

*למאמר מורחב בנושא אחוזי נכות והכרה כנכה צה"ל בנושא כתפיים של עורך דין ידידיה בלומהוף – לחצו כאן

כיצד מאבחנים פריקה בכתף?

כאשר יש קרע או שבר בכתף, ניתן להבחין לעיתים בנפיחות, הגבלה בתנועה ודימום פנימי. לעומת זאת, אבחון של פריקת כתף בצבא הוא מאתגר משום שהוא שונה משבר וגם מפני שחיילים רבים אינם מדווחים על תחושות חריגות בכתף.

למרבה הצער, זה מוביל לכך שפריקות כתף רבות מאובחנות רק לאחר הפעם השנייה שהן מתרחשות. אבחון מהסוג הזה מתבצע על ידי MRI עם חומר ניגוד הקרוי "MRI ארתוגרם". ההדמיה הזו מאפשרת לבדוק אם אכן נוצרה פריקת כתף, ובמרבית מהמקרים – נוצר גם קרע ברצועות הכתף.

מה עושים במקרה של פריקת כתף בצבא?

כאשר מתרחשת פריקת כתף, ייתכן שיהיה צורך בניתוח מתקן. הודות להתפתחות הרפואה, ניתוחים לתיקון פריקת כתף מתבצעים לרוב בהליך ארתרוסקופיה. הניתוח אינו ארוך, אך החלמה ממנו אורכת כחצי שנה. בחלק מהמקרים, תנועת הכתף חוזרת לתקנה, אך ישנם חיילים שממשיכים לסבול מהתוצאות של פריקת כתף גם לאחר ניתוח. *כאשר יש ריבוי של פריקות וכאשר קיים שבר גדול מסוג היל-זקס, ההמלצה הניתוח תהיה לניתוח פתוח מסוג לטראז'ה.

במהלך תקופת ההחלמה, החייל הפצוע ימשיך את שירותו הצבאי במתכונת אחרת. חיילים שמחלימים מפריקת כתף עוברים לר"מ 2 – פיקוח חיל הרפואה. ר"מ 2 הוא מדור שאליו מסופחים חיילים שזקוקים לטיפול רפואי מעבר למשאבים של רופא היחידה. במהלך השהייה בר"מ, חיילים מקבלים תוכנית רפואית מסודרת שמטרתה להביא להחלמה חלקית או מלאה – עד כמה שניתן.

פריקת כתף בצבא מהפן המשפטי

משרד הביטחון מגדיר שני מצבים של פריקת כתף בשירות הצבאי:

אגף שיקום נכים במשרד הביטחון
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון
  1. החמרה – פגיעה בכתף שהיתה קיימת עוד לפני השירות הצבאי והוחמרה כתוצאה מהשירות.
  2. גרימה – פגיעות בכתף שלא היו קיימות טרם השירות ונגרמו בגללו.

מדוע חשוב להבחין בין שתי סוגי הפציעות הללו? במקרה שבו אתם רוצים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון על פריקת כתף, יהיה הבדל באחוזי הנכות שתקבלו. אחוזי נכות עקב "החמרה" הם נמוכים משמעותית לעומת אחוזי נכות עקב "גרימה". כלומר, אתם תקבלו פיצויים נמוכים יותר אם ייקבע שסבלתם מפציעת כסף לפני שירותכם הצבאי.

הגשת תביעה על פריקת כתף בצבא

ברגע שמתרחשת חבלה כלשהי לכתף, חשוב למלא דו"ח פציעה. דו"ח שכזה מכיל את נסיבות האירוע, זמן האירוע, תיעוד של עדים לאירוע, חתימה של רופא יחידה, ופרטים חשובים נוספים על הפציעה.

הטופס צריך להיות מדויק ולהסביר בהרחבה מה אירע. באופן הזה, דוח פציעה ישמש כראייה חיונית בתביעות נגד הצבא שאכן התרחשה פציעה שגרמה לחבלה בכתף.

בין שהוחלט שתעברו ניתוח לתיקון הכתף ובין שלא, חשוב שתתייעצו עם עו"ד משרד ביטחון על אופן הפעולה הרצוי. כדי לקבל אחוזי נכות ופיצויים, עליכם להגיש תביעה נגד משרד הביטחון, וסיוע של עו"ד מקצועי יאפשר לכם לא רק לעשות זאת בצורה הטובה ביותר, אלא גם יגדיל את סיכוייכם לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם.

תהליך הגשת התביעה

הגשת תביעה על פריקת כתף מתבצע אצל קצין התגמולים באגף שיקום נכים. תפקידו של הקצין הוא לקבוע האם התרחשה פציעה עקב השירות או לא. כדי לעשות זאת, הקצין שולח את המידע הרפואי של החייל הפצוע לאורתופד מטעם משרד הביטחון. הרופא האורתופד בוחן את התיק וגם את החייל הפצוע כדי לבדוק את אופי הפציעה.

לאחר הבדיקות הללו וכן בדיקות של עבר רפואי, הרופא מוסר את חוות דעתו לקצין התגמולים. אם הרופא קובע שהתרחשה "החמרה", אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לחוק הנכות (לרבות אחוזי הנכות והפיצויים יהיו אחוז מסויים מסך הנכות שתקבע הוועדה)

לאחר מכן, קצין התגמולים מעביר את התיק לוועדה רפואית מטעם משרד הביטחון. כמו בתביעות אחרות נגד משרד הביטחון, תפקידה של הוועדה הרפואית היא לקבוע אחוזי נכות לחייל הפצוע. במקרים של "גרימה" אחוזי הנכות יהיו גבוהים יותר מ"החמרה", והם ייקבעו בהתאם לחוק הנכים – תגמולים ושיקום.

דוח פציעה
ועדה רפואית – תביעות משרד הביטחון

גובה אחוזי הנכות קובע את הסכום שתקבלו על הפציעה; ככל שאחוזי הנכות יהיו גבוהים יותר, כך הפיצויים יהיו גבוהים יותר, ולהיפך. עבור אלו שסובלים מהגבלה בתנועה ומגבלות אחרות בשל פריקת כתף, גובה הפיצויים הוא משמעותי.

הפגיעות הללו מפריעות לבצע פעולות יומיות פשוטות ולעבוד בתחומים מסוימים. כספי פיצויים מאפשרים לחיילים שסובלים מפגיעה בכתף לקבל סיוע רפואי, וכן כספים חיוניים לצרכי היומיום.

פריקת כתף בצבא היא פציעה נפוצה וכזו שיכולה לגרום לנכות משמעותית. אבחון בזמן וטיפול עוזרים למנוע החמרה של המצב, ולכן חשוב לדווח אפילו על כאב קל בכתף בעת השירות הצבאי. מלבד זאת, חשוב להתעקש על זכויותיכם ולקבל את הפיצויים שמגיעים לכם. אם אינכם בטוחים כיצד להגיש תביעה על פריקת כתף ואילו מסמכים אתם צריכים – הצטיידו בעו"ד משרד הביטחון.

אם הגשתם תביעה ולא קיבלתם את הפיצויים המגיעים לכם, עו"ד ביטחון יוכל לערער עבורכם. באופן הזה תוכלו להגדיל את אחוזי הנכות שלכם ואת הפיצויים שלכם בהתאם. טפלו בעצמכם באופן יסודי בכל מקרה שלא יהיה, וודאו שאתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם.

מאמר זה נכתב ע"י עורכי דין משרד הביטחון מאתר SHOFET.INFO כשירות לחיילים שנפצעו בעת שירותם הצבאי.