מה זו קריעת רצועה צולבת?
רצועה צולבת, או בשמה רצועת ACL (Anterior Cruciate Ligament) היא הרצועה הקדמית בברך. הרצועה היא חלק משתי רצועות עיקריות בברך, וחלק מתפקידה
הוא לייצב את הברך והרגל. באזור הזה ישנו עיצבוב רגיש במיוחד, שמורה לגוף מתי וכיצד לבצע תנועות שרירים ורגליים.
כאשר הרצועה נפגעת או נקרעת, החבלה אינה פשוטה. כדי לשחזר את הפעילות של רצועת ה-ACL יש לבצע ניתוח שיקומי עם השתלה של רצועה צולבת, וכן לעבור תהליך של פיזיותרפיה אצל מומחים.
הפציעה הזו נגרמת בעקבות אירועים גופניים טראומתיים; במקרים רבים מדובר בקרע שנגרם בגלל סיבוב חד ופתאומי של הברך. מאמץ גופני, נחיתות חזקות על הרגליים ופעילות נמרצת גם הם עלולים לגרום לקרע ברצועה הצולבת. הקרע נפוץ במיוחד אצל חיילים בשירות קרבי מפני שהם עוברים גיבושים, אימונים ומבצעים מאומצים במיוחד ועוברים חבלות רבות בברכיים.
קרע ב-ACL: אבחון וטיפול
כאשר מתרחש קרע ברצועה הצולבת, האדם שסובל מהפגיעה יחווה תסמינים שמסגירים את המצב, כמו: נפיחות בברך, התפתחות
של המטומות (שינוי צבע הברכיים לכחול/אדום/סגול) בעקבות פיצוץ של כלי דם קטנים, מוגבלות בתנועת הרגל הפצועה וכאבים עזים בברך.
בחלק גדול מהמקרים קרע של הרצועה הצולבת תבוא יחד עם קרע של המיניסקוס.
כדי לאבחן את המצב יש לבצע בדיקות MRI שמאפשרת לראות את מצב הברך מבפנים. אם אכן מדובר בקרע
מלא של הרצועה, ההמלצה במרבית המקרים תהיה ניתוח לשחזור של הרצועה. לאחר הניתוח וההתאוששות, החייל שחווה את הקרע צריך לעבור פיזיותרפיה. במקרים מסוימים תהיה המלצה לבצע פיזיותרפיה עוד לפני הניתוח וזאת בכדי לחזק את הברך בכדי להקל על השיקום שלאחר הניתוח.
המטרה של הטיפול היא להחזיר לברך את הפעילות התקינה ויציבה. אולם, כמו עם בעיות גופניות אחרות, כל אחד מגיב לטיפולים בצורה שונה; כאשר הקרע חמור וההתאוששות קשה, עלול להיווצר מצב שבו תהיה מוגבלות ממושכת בתנועת הברך והרגל. במקרים אחרים חייל שחווה קרע ב-ACL יגיב היטב לטיפולים ויחזור לתפקד כמו בעבר.
תביעה נגד משרד הביטחון בעקבות קרע ב-ACL רצועה צולבת בצבא
הגשת תביעה למשרד הביטחון בעקבות קרע ברצועה הצולבת בצבא מאפשר לחיילים שחוו את הפציעה הזו לקבל אחוזי נכות ותגמול כספי בעקבות מצבם. כאשר הקרע נוצר בעקבות טראומה סיבובית של הברך, יש למלא דו"ח פציעה בסמוך לפציעה שכולל את פרטי החייל, פרטי הפציעה, עדויות של חיילים אחרים, חתימה של מפקד היחידה וחתימה של גורם רפואי צבאי.
תביעות על פציעות כאלו יש להגיש לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון. במקרים רבים קרע ברצועה נגרם בעקבות השירות, אך יש מקרים שבהם מתרחש קרע ברצועה כאשר חיילים נמצאים בחופשה משירותם. במקרים האלו יש להגיש תביעה על פציעה, בהתאם לחוק חיילים בחופשה.
לאחר הפציעה, חיילים עוברים לפיקוח של חיל הרפואה, ושם ניתן להתחיל בהליך התביעה. בין שנמצאים ביחידת מחלימים, יחידה רפואית או מקבלים שחרור מהמסגרת הצבאית – מומלץ להגיש תביעה על קרע ברצועה הצולבת בהקדם. מדוע? מפני שכך ניתן יהיה לקבל טיפול על חשבון משרד הביטחון, בלי לשלם על הטיפולים היקרים באופן עצמאי ואולי אפילו לקבל החזר על ימי המחלה שניתנו.
את התביעה יש להגיש תחילה לקצין התגמולים של משרד הביטחון. התביעה צריכה לכלול את כל פרטי האירוע, לרבות תיעוד רפואי על מצבו של החייל, וכן ראיות רפואיות שמראות על קשר בין השירות ובין הפציעה. תביעות על קרע ברצועה הצולבת עשויות להיות מורכבות מפני שלעתים הן מערבות פגיעות אחרות: פגיעה עצבית באזור הפצוע, קרע במיניסקוס בברך, ועוד, וכן לעיתים גם מערבות חבלות קודמות עוד שקרו עוד קודם לאותה החבלה הנדונה.
ככל שהנזק חמור יותר וההגבלה התפקודית משמעותית יותר, כך אחוזי הנכות יהיו גבוהים יותר, אך חשוב להראות שישנו קשר בין הקרע ובין השירות, וזו מטרת התביעה. לאחר הגשת התביעה אצל קצין התגמולים, הוא יבחן את התיק ויקבע האם להעבירו הלאה.
אם ישנו תיעוד רפואי איכותי וברור על הנזק שנגרם בעקבות הקרע, התיק עשוי לעבור ל"מסלול ירוק" שבו התביעה תעבור ישירות לבחינה של ועדה רפואית במשרד הביטחון. אם לא, קצין התגמולים יעביר את התיק לבחינה של מומחים רפואיים מטעם משרד הביטחון (במקרה הזה – אורתופדים מוסמכים). המומחה יספק חוות דעת על הפציעה והקשר שלה לשירות/תנאי השירות, ויחזיר את מסקנותיו לקצין התגמולים.
אם המומחה הסיק שישנו קשר שכזה, קצין התגמולים יעביר את התיק לוועדה רפואית, שתקבע את אחוזי הנכות עבור התובע. כפי שניתן לראות, הדרך לקבלת פיצויים בגין קרע ברצועה עשויה להיות ארוכה וגם סבוכה. למרות שלעתים נראה שאין ספק על הקשר בין הפציעה ובין השירות, עלולים להיערם קשיים וסיבוכים לאורך הדרך.
כדי לעבור את הדרך לקבלת פיצויים בדרך חלקה ככל שניתן, מומלץ לקבל ליווי וייעוץ של עורך דין משרד הביטחון. המומחים האלו מלווים חיילים וחיילות בדרכם לקבלת פיצויים, תוך ניווט במערכת הצבאית על הצד הטוב ביותר. חשוב לקבל הכוונה משפטית משלבי התביעה ההתחלתיים כדי למנוע בעיות לאורך הדרך, ולהגדיל את סיכוייכם לקבל את הפיצויים שמגיעים לכם.