שלבי התביעה במשרד הביטחון

שלבי התביעה במשרד הביטחון

שיתוף

שלבי התביעה במשרד הביטחון
אלו המשרתים במשרד הביטחון חשופים לפגיעות שעלולות להתרחש במהלך שירותם. למרבה הצער, מדי שנה יש מקרים רבים של פציעות ומחלות בצה"ל ומוסדות אחרים במשרד הביטחון. כאשר זה קורה, חשוב להגיש תביעה נגד משרד הביטחון לפי השלבים הנדרשים. אם אתם שוקלים להגיש תביעה שכזו, חשוב שתכירו את שלבי התביעה במשרד הביטחון מה עליכם לצפות.
שלבי התביעה במשרד הביטחון

שלב ראשון בתביעה למשרד הביטחון: קצין התגמולים

התחנה הראשונה בשלבי התביעה במשרד הביטחון היא אצל קצין התגמולים באגף שיקום נכים במשרד הביטחון. כאשר פונים לקצין התגמולים, יש לספק לו את כל המסמכים הרפואיים והעובדתיים שתומכים בטענותיו של התובע. בין החומרים הללו מומלץ להגיש "דוח פציעה", במקרים שבהם אכן קיים דוח שכזה.

אגף שיקום נכים במשרד הביטחון
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון- תביעה במשרד הביטחון

בכל מקרה שלא, המסמכים שמגישים לקצין התגמולים צריכים להכיל את המידע הבא:

  • נסיבות הפציעה – היכן, מתי וכיצד הפציעה נגרמה (תצהיר, דוח פציעה, אישור תנאי שירות).
  • פרטי החייל – פרטים אישיים של החייל.
  • מסמכים רפואיים – מסמכים רפואיים שתומכים בטענת התובע שהתרחשה פציעה בעקבות השירות הצבאי, ולא בגלל נסיבות אחרות.

כלומר, על התובע יהיה לרוב הצורך בהגשת תצהיר שמכיל טענה שלפיה הוא נפגע כתוצאה משירותו הצבאי. כאשר מגישים את החומרים הנדרשים לקצין התגמולים הוא בוחן אותם ומעביר את המידע למומחים רפואיים מטעם משרד הביטחון.

כאן בעצם מוכרע המשך התביעה; המומחים הרפואיים מטעם משרד הביטחון בודקים את כל נסיבות המקרה ומחליטים האם אכן נגרמה פציעה /מחלה כתוצאה מהשירות הצבאי. בתוקף תפקידם, רופאים ומומחים אחרים בודקים את המידע הרפואי בתביעה. מלבד זאת, הם גם בוחנים באופן מעמיק את עברו של התובע.

מדוע? כדי לבחון האם ישנם אירועים רפואיים מהעבר שהובילו לפציעה /מחלה. המטרה של החקירה הזו היא בעצם להפריך או לאמת את טענות התובע. חשוב לדעת כי מדובר בבחינה מעמיקה של תיקים רפואיים, ועל התובע להיות מוכן לבדיקות ושאלות פולשניות. אותם מומחים מטעם משרד הביטחון חוקרים פציעות או חבלות מהעבר ובוחנים אם טענות התובע נכונות.

כחלק מהבדיקה הזו, התובע עשוי להיות מזומן לבדיקה על ידי משרד הביטחון. בבדיקה הזו הרופאים יבחנו את הפציעה וינסו לקבוע האם יש קשר בינה ובין השירות הצבאי. בתום הבדיקות השונות, נקבע האם יש עילה לתביעה והאם היא צריכה להמשיך הלאה.

במקרים שבהם המומחים קובעים שיש קשר נסיבתי בין השירות ובין הפציעה, היא תעבור הלאה לוועדה רפואית. במקרים שבהם לא מוצאים קשר שכזה, התביעה לא תעבור הלאה והתובע לא יקבל אחוזי נכות.

*למאמר מורחב ומפורט של ניהול התביעה במשרד הביטחוןלחצו כאן

שלב שני בתביעה במשרד הביטחון : ועדה רפואית

ועדה רפואית במשרד הביטחון
ועדה רפואית לקביעת נכות

לוועדה הרפואית במשרד הביטחון יש תפקיד מכריע והוא לקבוע מהם אחוזי הנכות שהתובע זכאי להם. אחוזי הנכות תלויים בהיקף הפציעה וההשפעות שלה על תפקודו של התובע. במקרים שבהם הפציעה היא חמורה ופוגעת בתפקודו של חייל, כמו במקרים של פגיעה עצבית, אחוזי הנכות יהיו גבוהים יותר.

אולם, קביעת אחוזי נכות על ידי הוועדה הרפואית לא מתורגמת ישירות לפיצויים. ישנם מקרים שבהם נקבעים לתובעים אחוזי נכות של 9%-0%, ועל פי חוק, לא מתקבלים פיצויים במקרים הללו. באחוזי נכות של 19%-10% ניתן פיצוי חד פעמי. כאשר אחוזי הנכות גבוהים מ-20%, התובע יקבל פיצויים חודשיים באופן קבוע.

כמה זמן נמשכת תביעה נגד משרד הביטחון?

למרבה הצער, אין תשובה אחידה לשאלה הזו. תביעות נגד צה"ל שהם למעשה תביעות נגד משרד הביטחון הן מורכבות, סבוכות ומעמידות את התובע בפני בדיקות וחקירות לא פשוטות. תיקים מורכבים, כמו במקרים של פוסט-טראומה, מחלות מורכבות וכו' התביעה עשויה לארוך מספר שנים.

מלבד זאת, ישנם מקרים שבהם תביעות כלל לא עוברות לוועדה רפואית. כלומר, המומחים מטעם משרד הביטחון קובעים שאין קשר נסיבתי בין פגיעה מסוימת ובין השירות. כאשר זה קורה, ניתן להגיש ערעור על החלטת קצין התגמולים – מה שמאריך את התביעה אף יותר.

ישנם מקרים אחרים שבהם הוועדה הרפואית קובעת אחוזי נכות שאינם מספיקים. ישנם חיילים שחוו פציעות משמעותיות, אך קיבלו אחוזי נכות ופיצויים נמוכים. כאשר זה קורה, תובעים רבים נפגעים פגיעה חמורה אף יותר; תגמולים נמוכים מדי לא מאפשרים להם להתמודד עם המציאות היומית ולהשלים את סכומי הכסף שהם זקוקים להם.

במקרים הללו חשוב להגיש ערעור כדי להגדיל את אחוזי הנכות. מדוע? מפני שפציעות מסוימות גורמות למגבלות משמעותיות בתפקוד הגופני או הנפשי. כתוצאה מכך, לא ניתן לעבוד בעבודות מסוימות ולבצע פעילויות שגרתיות פשוטות. לכן, כל אחוז נכות הוא חשוב, וגם אם נקבעו אחוזים נמוכים מדי, ניתן להגדיל אותם.

כיצד לנצח בתביעות נגד משרד הביטחון?

כל אחד מהשלבים שהוזכרו מעלה הוא חשוב כאשר מגישים תביעות נגד משרד הביטחון. תיקים מהסוג הזה אינם פשוטים, וחשוב להיות מדויקים ככל שניתן כאשר מגישים תביעות משרד ביטחון. בשלב הראשון, כלומר קצין התגמולים, חשוב להגיש טפסים מפורטים, מדויקים ותצהיר שמפרט את נסיבות האירוע.

כלומר, על התובע מוטלת החובה להוכיח שהוא נפצע או חלה כתוצאה משירותו הצבאי. אין ספק שגם במעמד הבדיקה של המומחים מטעם משרד הביטחון חשוב להוכיח נסיבתיות על הפציעה / מחלה.

בשלב השני, של הוועדה הרפואית, חשוב להציג את המקרה באופן שהולם את המציאות. כלומר, חשוב להראות לוועדה הרפואית שמגיעים לתובע אחוזי נכות שמפצים בתגמולים גבוהים ככל שניתן. במקרים רבים, תובעים לא יודעים כיצד לייצג את עצמם ואת התיק שלהם, מה שמכריע את העניין לרעתם.

בין שמדובר בשלב של קצין התגמולים או בשלב של הוועדה הרפואית, חשוב שיהיה לכם ייצוג הולם. עורך דין משרד הביטחון שמטפל במקרים של פציעות צבאיות מהווה גורם מתווך וחיוני בתיקי תביעה מכל הסוגים. בשלבים הראשוניים, עורך דין מומחה מסייע בליקוט של מסמכים ומידע על פציעות צבאיות, ועוזר להוכיח את הנסיבתיות במקרים הללו. בנוסף, עורך דין משרד הביטחון מסייע בייצוג מול ועדה רפואית, על כל השלכותיה.

כאשר צריך להגיש ערעור על החלטת קצין התגמולים או הוועדה הרפואית, חשוב להיעזר בעורך דין מקצועי בתחום. המורכבות של תביעות נגד משרד הביטחון והרבדים השונים בתביעות הללו דורשים עין וניסיון מקצועיים. אם אתם צריכים להגיש תביעות נגד משרד הביטחון, חשוב שתהיו ערוכים היטב. קבלו את הייצוג שאתם זקוקים לו וממשו את הזכויות שמגיעות לכם.

 

דף זה נוצר כשירות לציבור ע"י עורכי דין לתביעות משרד הביטחון  – SHOFET.INFO