פוסט טראומה מהצבא

פוסט טראומה מהצבא - נכי צהל

שיתוף

פוסט טראומה מהצבא
בחיים של כולנו מתרחשים אירועים שמשאירים עלינו את חותמם. אירועים קשים רבים שאנו חווים נחרתים בזיכרוננו, ואנו לומדים לחיות לצידם בלי שישפיעו עלינו. אולם, ישנם אירועים קשים במיוחד שאינם נמחקים מהזיכרון ומשנים לחלוטין את מסלול חיינו. בעת השירות הצבאי, חיילים רבים חווים אירועים שגורמים לפוסט טראומה מהצבא שמלווה אותם למשך כל חייהם. במקרים הללו, ניתן לקבל פיצויים כדי לקבל סיוע מקצועי ולנסות לחיות חיים רגילים עד כמה שניתן.
פוסט טראומה מהצבא - נכי צהל

מה היא הפרעת פוסט טראומה?

הפרעת דחק פוסט טראומה (PTSD) היא הפרעה שמתפתחת בעקבות אירועים מסכני חיים. אין ספק שבמהלך השירות הצבאי עלולים לצוץ לא מעט מצבים כאלו שמשפיעים על מצבם הנפשי של לוחמים: מוות של חיילים אחרים, מבצעים צבאיים מורכבים, פגיעות גופניות, תקיפה מינית, ותאונות הם רק חלק מהאירועים שעלולים לגרום להפרעת פוסט טראומה בקרב חיילים.

כתוצאה מאותם אירועים, חיילים רבים חווים בחייהם האזרחיים הפרעות רבות שמונעות מהם ליהנות משגרה בריאה. הביטוי הנפוץ ביותר של ההפרעה הוא מחשבות טורדניות וזיכרונות חוזרים ונשנים של האירועים שהובילו לטראומה.

הזיכרונות הללו עלולים לצוץ בפתאומיות ולשבש לחלוטין את הלך המחשבה וההתנהגות של הסובלים מפוסט טראומה. כתוצאה מכך, אנשים רבים שכבר אינם חיילים חווים מחדש אירועים טראומתיים ואינם מוצאים מזור לכאבם הנפשי.

תסמינים של פוסט טראומה: במה חשוב להבחין?

הפרעה של פוסט טראומטה עלולה להתפתח מיד לאחר האירוע המכונן, אך גם שנים אחריו. כאשר התסמינים הבאים מופיעים, ישנו סיכוי גדול שהאדם שחווה אותם סובל מטראומה צבאית. חשוב להכיר את הסימנים הללו כדי לקבל טיפול וגם כדי שניתן יהיה להגיש תביעה על פוסט טראומה בצבא:

פוסט טראומה מהצבא
פוסט טראומה מהצבא – תביעות נגד משרד הביטחון
  • פלאשבקים – זיכרונות חוזרים ונשנים של אירועים טראומתיים. אלו הסובלים מהם ירגישו כאילו הם חוזרים לאירוע הקשה, מה שמשבש את שגרת היום.
  • סיוטים – סיוטים על האירוע שהוביל לטראומה
  • בהלה מרעשים
  • הרגשת ריחות ממקום הטראומה
  • התבודדות ונטייה לנתק קשרים חברתיים
  • התקפי זעם
  • חוסר שקט נפשי ופיזי
  • קשיי ריכוז וחוסר סבלנות

אלו שחווים את התסמינים האלו חווים אותם בדרגות משתנות. במקרים רבים, הפגיעה הטראומתית מובילה לקשיים בתפקוד היומי, וחלק כלל לא מצליחים לתפקד. למרות שמדובר בפגיעות שאינן גופניות, פוסט טראומה היא מצב קשה שדורש פתרון מקצועי. כדי לקבל את אותו סיוע מקצועי ופיצויים על עוגמת הנפש, ניתן להגיש תביעות על פוסט טראומה מהצבא.

למאמרים נוספים בנושא תביעות בגין פוסט טראומה במשרד הביטחון – לחצו על הלינק

תביעה על פוסט טראומה מהצבא: מה חשוב לדעת?

בחוק הישראלי, ישנה התיישנות על חבלות מסוימות ומחלות נפשיות מסוימות. אולם, הייחוד של פוסט טראומה בצבא, שעלולה להתפרץ גם שנים לאחר השירות, הובילה לכך שאין חוק התיישנות בנושא (במצבים מסויימים). פירוש הדבר הוא שגם משוחררים טריים וגם משוחררים ותיקים יכולים לתבוע את משרד הביטחון על פוסט טראומה.

כדי להגיש תביעה על פוסט טראומה בצבא, צריך אבחון בנושא מידי מומחה. בנוסף, צריך להוכיח שישנו קשר סיבתי בין השירות הצבאי ובין ההפרעה. רק בנסיבות הללו ניתן יהיה להגיש תביעת משרד הביטחון על פוסט טראומה.

לאחר שמוכיחים את הנסיבתיות בין הטראומה ובין ההפרעה, ניתן לקבל אחוזי נכות. גובה אחוזי הנכות שיכיר בכם כנכה צה"ל ויקבע את הפיצויים שיקבל התובע, כאשר נקבעו מדרגות עבור הפרעה פוסט טראומתית.

*למאמר מורחב של עו"ד ידידיה בלומהוף בנושא תביעה למשרד הביטחון בנושא פוסט טראומה בצבא.

הגשת תביעה על פוסט טראומה מהצבא: מהלך העניינים

על מנת שניתן יהיה לקבל אחוזי נכות ופיצויים בגין פוסט טראומה מהצבא, צריך לעבור בצינורות המקובלים. הגשת תביעה במצב הזה מתבצעת באופן הבא, וחשוב לעבור את כל השלבים כדי לקבל את זכויותיהם:

  1. הגשת תביעה אצל קצין התגמולים – השלב הזה הוא בעצם שלב של איסוף מסמכים ועדויות. קצין התגמולים באגף שיקום נכים בוחן את התביעה ומעביר אותה למומחים מטעם משרד הביטחון. אותם מומחים, הכוללים אנשי רפואה ופסיכולוגים, בוחנים האם יש דברים בגו. כלומר, משרד הביטחון בוחן אם יש קשר בין פוסט טראומה ובין שירות צבאי. לאחר הבחינה, המומחים מטעם משרד הביטחון מגישים את חוות דעתם לקצין התגמולים.

אם בחוות הדעת נכתב שאכן יש קשר בין השירות הצבאי ובין הפוסט טראומה, התיק עובר לשלב הבא:

  1. בחינה של וועדה רפואית – לאחר מתן חוות דעת של מומחים מטעם משרד הביטחון ובחינה של קצין התגמולים, התביעה עוברת לידיה של ועדה רפואית. כאן בעצם נקבעים אחוזי הנכות וסכום הפיצויים שתקבלו. בהתאם לכל המידע שנאסף וחוות הדעת בנושא, הוועדה הרפואית מחליטה כמה אחוזי נכות יתקבלו עקב תביעה על פוסט טראומה.
דוח פציעה
ועדה רפואית

פוסט טראומה הכרה כנכה צה"ל: המכשולים שבדרך

השלבים מעלה מתארים בצורה מאוד "יבשה" את מהלך העניינים של תביעה על פוסט טראומה מהצבא. בפועל, מדובר תביעות מורכבות שדורשות לא מעט אנרגיות וגם דיוק. הקושי בתיקי פוסט טראומה הוא ההוכחה של הקשר בין אירועים בצבא ובין הפרעת הדחק.

כאשר התיק עובר לידי משרד הביטחון, מתבצעת בדיקה מדוקדקת של התובע ועברו. מתוקף תפקידו, משרד הביטחון פונה לרשויות שונות, לרבות קופות חולים, כדי לבחון שעברו של התובע היה נקי מאירועים פסיכולוגיים לפני שירותי הצבאי.

כלומר, משרד הביטחון בוחן אם היה אירוע אחר בחייו של התובע שהיה עשוי להוביל לפוסט טראומה.

בנוסף, התובע מופנה לפסיכיאטר מטעם משרד הביטחון שכותב חוות דעת על התיק. הפסיכיאטר בוחן אם יש קשר בין השירות ובין ההפרעה כדי לספק את דעתו לקצין התגמולים. הקצין אוסף את כל המידע ומחליט אם יש סיבה לקבלת אחוזי נכות או לא; בחלק מהמקרים קצין התגמולים יכריע שבעקבות כל המידע שנאסף אין קשר בין השירות ובין פוסט טראומה.

במקרים אחרים, קצין התגמולים עשוי לפסוק שרק חלק מהנכות הנפשית היא כתוצאה מאירוע צבאי. בשני המקרים הללו, התובע עשוי לעבור תהליך מורכב בלי לקבל את זכויותיו. המורכבות של תיקי פוסט טראומה היא שמובילה אנשים רבים להצטייד בעורך דין משרד הביטחון שיעמוד לצידם.

עורך דין משרד הביטחון מקצועי יכול לסייע לכם בהגשה של התיק או בהגשה של ערעורים במקרים הבאים:

  • דחייה של התיק על ידי קצין התגמולים (בעקבות חוות דעת של מומחים מטעם משרד הביטחון)
  • קבלת אחוזי נכות לא מספקים מטעם הוועדה הרפואית

אין ספק שפוסט טראומה היא הפרעה קשה שחיילים משוחררים רבים חווים. כדי להחזיר ולו מקצת מהשגרה ולקבל סיוע מקצועי, ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. הגשה מקצועית ומדויקת של כל העדויות ומהמסמכים שמעידים על קשר בין טראומה ובין השירות הצבאי מהווה במקרים רבים את המפתח להצלחה. בכל מקרה שלא יהיה – אל תוותרו על זכויותיכם והתעקשו על הסיוע שהנפש שלכם צריכה.

מאמר זה נכתב ע"י עורכי דין ממאגר SHOFET.INFO בנושא תביעות משרד הביטחון