תביעות משרד הביטחון

תביעה משרד הביטחון

שיתוף

תביעות משרד הביטחון
חייל שנפצע או שחלה במהלך שירותו זכאי להיות מוכר כנכה צה"ל ולקבל תגמולים, לפי חוק הנכים. עד להכרה בנכות משרד הביטחון וקבלת אותן זכויות צריך לעבור במספר תחנות חשובות. תביעות משרד הביטחון מאפשרות לחיילים רבים ואנשי כוחות הביטחון למצות את זכויותיהם, וחשוב לדעת כיצד התביעות הללו מתנהלות.
תביעה משרד הביטחון

הכרה בנכות צהלית: זכות בסיסית במדינת ישראל

על פי סעיף 30 לחוק הנכים (תגמולים ושיקום), ניתן להגיש תביעות נגד משרד הביטחון כדי לקבל הכרה כנכה צה"ל. מטרת החוק היא לאפשר לחיילים שספגו פגיעה גופנית או נפשית להשתקם במידת האפשר ולקבל סיוע עבור הבעיות שהם חווים.

כדי להשיג את אותן זכויות והתגמולים הנדרשים לשיקום, אדם שתובע אותם מחויב להגיש בקשה לקצין התגמולים. הגשת התביעה מתבצעת באגף השיקום במשרד הביטחון – אגף שבו יוחלט האם בקשת התביעה שלכם יכולה לעבור הלאה.

האם כל חייל שנפצע יכול להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?

כמו בחיים האזרחיים, לא ניתן להגיש תביעות משרד הביטחון בכל מקרה ומקרה. כדי להגיש תביעות כאלו, צריך להוכיח שהתרחשה פציעה במהלך השירות הצבאי וכתוצאה ממנו. מלבד זאת, גם אנשים שחוו החמרה של פציעה קודמת יכולים להגיש תביעה נגד הצבא.

אבל – יש דבר אחד שחשוב להדגיש. למרות שלעתים התרחשה פציעה במהלך השירות, לא ניתן יהיה להגיש תביעה. מדוע? במקרים שבהם פציעה מסוימת נגרמה בעקבות התנהגות רעה וחמורה, מעשה קונדס, פציעה שלא עקב השירות הצבאי, החייל או החייל שנפצעו לא יהיו זכאיים להגיש תביעה.

כמו כן, מחלה שנגרמה לחייל והותירה אותו עם נזק לכל החיים (נכות) יוכל להגיש גם הוא תביעה למשרד הביטחון, להוכיח שהמחלה התפרצה בעקבות השירות הצבאי ואז יוכר כנכה צה"ל.

נכה צהל - תביעות משרד הביטחון
נכה צהל – תביעות משרד הביטחון

ומה עם חבלות שנגרמו מחוץ לבסיס?

ישנם לא מעט מקרים שבהם חיילים נפצעים מחוץ לבסיס שלהם. כאן עולה השאלה אם גם במקרים האלה אפשר להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. התשובה היא כן; חיילים בחופשה מאושרת וחיילים שנפצעו מחוץ לבסיס יכולים להגיש תביעות משרד הביטחון. בנוסף, חיילים שנפצעו בבסיס שלא במילוי תפקידם זכאים להגשת תביעה, לפי חוק חיילים ובני משפחותיהם.

כמו-כן, כאשר חייל נפצע מחוץ לבסיס אבל כחלק מהתפקיד הצבאי שלו, הוא יוכר כנכה צה"ל במידה שיוכיח כי הפציעה אירעה עקב השירות הצבאי.

חיילים שנפצעו בחופשה בחו"ל (לאחר אפריל 2017) אינם יכולים להגיש תביעה. חיילים שנפצעו מחוץ לבסיס במסגרת עבודה גם לא יכולים להגיש תביעות. מלבד זאת, חשוב לדעת שלא כל פציעה בבסיס מאפשרת להגיש תביעה נגד משרד הביטחון.

*לתשובות לכל השאלות המשמעותיות במשרד הביטחון – לחצו כאן

הגשת תביעות משרד הביטחון: מהלך העניינים:

קרה וחוויתם פציעה, פיזית או נפשית, מחלה כתוצאה מהשירות שלכם. מה קורה עכשיו? איך מגישים תביעה? הדבר הראשון שצריך לעשות במקרים הללו הוא להגיש את התביעה לקצין התגמולים. תפקידו של הקצין הוא לבדוק אם יש קשר בין הפציעה / מחלה ובין השירות הצבאי, ואם התיק צריך לעבור הלאה.

כשאתם מגישים תביעה לקצין התגמולים, חשוב שתספקו לו כמה שיותר מידע על המקרה. בתיק התביעה הראשוני הזה אתם צריכים לספק מידע על נסיבות האירוע, אופי הפציעה שלכם, לספק עדים לפציעה, ועוד. ככל שיהיו לכם יותר ראיות שנפגעתם בגלל שירותכם, כך יגדלו סיכויי ההצלחה שלכם.

אם קצין התגמולים יחליט שאכן יש ראיות על קשר בין הפציעה / מחלה ובין שירותכם, התיק יעבור הלאה. התחנה הבאה בתביעות נגד הצבא היא ועדה רפואית במשרד הביטחון.

עוד לפני העברת התיק לוועדה הרפואית (למעט מסלול ירוק) תשלחו לרופא מומחה מטעם משרד הביטחון אשר ימליץ למשרד הביטחון אם להכיר בתביעה שלכם או לדחות אותה. בשלב הזה חשוב לדעת שהחקירה תהיה מעמיקה במיוחד; הרופא יקבל גישה לתיקים הרפואיים שלכם ולעברכם. כך הוא ינסה בעצם להראות שאולי הנכות שנגרמה לכם היא כתוצאה מבעיה בעבר או בעיה שאינה קשורה לשירות הצבאי או לפציעה. כלומר, הרופא מטעם משרד הביטחון ינסה להפריך את הטענה שלכם על פציעה צהלית.

קביעת אחוזי נכות וקבלת תגמולים

לאחר קביעת קצין התגמולים כי קיים קשר בין השירות הצבאי שלכם לפציעה / מחלה, תועברו לוועדה הרפואית במשרד הביטחון. הוועדה הרפואית, תעיין במסמכים הרפואיים, תבדוק אתכם ותקבע אחוזי נכות בהתאם לתקנות הנכות של משרד הביטחון. האחוזים האלו הם חשובים מפני שהם מזכים אתכם בתגמול כספי בהתאם למצבכם. חיילים שסובלים מפגיעות גופניות או נפשיות נעזרים בפיצויים כדי להתנהל באורח רגיל ככל שניתן.

הסכום שתקבלו תלוי באחוזי הנכות שהוועדה תקבע, אבל לא כל אחוז מזכה בתגמולים. חיילים שקיבלו אחוזי נכות בין 9%-1% לא יקבלו פיצויים כספיים כלל. אחוזי נכות של 10% ומעלה יזכו אתכם בפיצוי חד-פעמי לפי הנקבע בחוק. ככל שאחוז הנכות יהיה גבוה יותר, כך תקבלו יותר פיצויים וסיוע.

בנוסף, אחוזי נכות מ-20% ומעלה יאפשרו לכם לקבל פיצויים חודשיים. ערכו של כל אחוז נכות, במקרה הזה, הוא 49  ₪ (נכון לשנת 2021).

הגשתי תביעה אצל קצין התגמולים והוא דחה אותה. מה עכשיו?

דחייה מהסוג הזה, למרבה הצער, היא נפוצה בהגשת תביעות משרד הביטחון. המשוכה הראשונה של קביעת קשר בין השירות ובין הפציעה אינה קלה, ולכן תיקים מסוימים נדחים על ידי קצין התגמולים. אבל, זה לא אומר שאתם צריכים לוותר על התביעה ועל הזכויות שלכם. אפשר לערער על ההחלטה של קצין התגמולים ולהעביר את התיק הלאה.

תביעות כאלו מומלץ להגיש בעזרת עורך דין משרד הביטחון ולא לבד. מדוע? מפני שעורכי דין בתביעות כאלו יודעים בדיוק מה נדרש כדי לנצח בתיקים ולקבל זכויות מלאות.

ועדה רפואית במשרד הביטחון
ועדה רפואית במשרד הביטחון

קצין התגמולים אישר את התביעה אבל הוועדה הרפואית דחתה אותו. מה עכשיו?

גם כאן מדובר בתרחיש נפוץ שחיילים רבים נאלצים להתמודד איתו. למרבה השמחה, גם על החלטות של הוועדה הרפואית אפשר לערער (קשר סיבתי בנכות מוסבת). עורך דין משרד הביטחון יוכל להראות קשר בין הפציעה שלכם ובין ליקויים בתפקוד שאתם חווים, ובעצם להפריך את טענות הוועדה הרפואית.

חוץ מזה, אם קיבלתם אחוזי נכות אבל הם לא תואמים למצבכם, אתם יכולים להגיש ערעור. הגדלת אחוזי נכות תאפשר לכם לקבל פיצויים גבוהים יותר ולהתמודד עם השגרה החדשה בצורה טובה יותר.

בכל המקרים הללו, החל מהגשת תביעה ועד ערעור על אחוזי נכות, דיוק הוא המפתח להצלחה. כדי להגדיל את הסיכויים שלכם לזכות, אתם צריכים להיות דייקנים וקפדנים. חשוב להגיש את כל המסמכים והטפסים כשהם מלאים ומדויקים, ולעשות זאת בזמן. בנוסף, חשוב לעמוד מול הוועדה הרפואית באופן שיביא לזכייה שלכם בתביעה, מה שאנשים רבים מתקשים לעשות.

עורך דין משרד הביטחון יוכל לעבור את כל השלבים הללו יחד אתכם ולהגיש עבורכם תביעה מפורטת ומדויקת. ייצוג של עורך כזה מול וועדות ונציגים שונים גם יעזור לכם להציג את התיק שלכם בצורה טובה יותר מאשר לבדכם.

תביעות משרד הביטחון מאפשרות לחיילים לקבל פיצוי על פציעות שונות, ולכן הן חיוניות. התביעות הללו עוברות בכמה תחנות, ואי אפשר לדלג על אף אחת מהן. כשתעברו בתחנות הללו, הצטיידו בכל הכלים שיש לכם כדי להצליח, ותוכלו לקבל את הזכויות שלכם במלואן.

 

דף זה נוצר כשירות לציבור ע"י עורכי דין לתביעות משרד הביטחון  – SHOFET.INFO