לפני הכל, מה זאת פציעה בצבא?
פציעה בצבא שמזכה בפיצויים היא פציעה שגורמת לנכות או פגיעה ממושכת. אם למשל חייל שובר שתיים מאצבעות ידיו בשירות, סביר להניח שהדבר יסתדר ולא ישפיע עליו. לעומת זאת, אם חייל חווה קרע במיניסקוס שמצריך ניתוח – הדבר ישפיע עליו לטווח ארוך.
למרות שיש נטייה לחשוב שפציעות בצבא שמזכות בפיצויים הן רק במהלך מבצעים, אין זה נכון. ישנם מספר מקרים שבהם פציעות צבאיות מזכות בפיצויים:
- פציעות בגלל תנאי שירות – שירות צבאי, בעיקר קרבי, עלול לגרום לעומסים כבדים על הגוף. במהלך השירות חיילים עשויים לחוות פציעות מגבילות, כמו פציעות אורתופדיות.
- פציעות אימון – ממש כמו השירות הסדיר, אימונים קרביים הם אינטנסיביים ועמוסים. בין ריצות, הרמת משקלים כבדים ושעות ארוכות ללא שינה – חיילים באימונים קרביים חווים פציעות במהלך אימונים.
- פציעות בתוך הבסיס – לעתים, פציעות בצבא מתרחשות בעת פעילות שכלל אינה קשורה באופן ישיר לשירות. ביצוע של מטלות יומיות או אפילו נפילה, אם התרחשה פציעה – היא יכולה לזכות בפיצויים.
- פציעות מחוץ לבסיס – חיילים בסדיר שנפצעו במהלך חופשה גם יכולים להיות זכאיים להכרה בנכות. תחת חוק "חיילים בחופשה", ישנם מצבים מוגדרים שמאפשרים להגיש תביעה נגד הצבא גם בעת חופשה מהשירות
מה עושים במקרה של פציעה בצבא?
כפי שניתן לראות, הכרה בנכות היא מעין "ביטוח" שמאפשר לקבל פיצוי כספי בעקבות פציעה. כחלק מתהליך ההכרה, חשוב שיהיה תיעוד של הפציעה. כאשר הפגיעה הגופנית מתרחשת בעת אימונים, בשטח הבסיס או באימונים – חשוב למלא דוח פציעה.
הדו"ח הזה מהווה עדות על כך שהתרחשה פציעה במהלך השירות, והוא חלק חיוני בשלב של איסוף מסמכים. דו"ח פציעה כולל את שם החייל, נסיבות הפציעה, פרטים על הפציעה, פרטים על עדים, והוא צריך להיות חתום על ידי גורם מוסמך, כמו רופא צבאי או מפקדו של החייל שנפצע.
כאשר מגישים תביעה על פיצויים, ייבחנו הוכחות ועדויות על הפציעה. הגיבוי של דו"ח פציעה נותן כוח לתביעה בשל התיעוד המדויק של האירוע בתוכו.
אם האירוע התרחש מחוץ לצבא, חשוב לתעד אותו. גם אם מדובר ברופא מטפל שאינו קשור וצבא – אתם צריכים תיעוד של פציעה.
פיצויים על פציעה בצבא
השאלה הגדולה שעומדת מאחוריי תביעות משרד הביטחון היא איך מקבלים פיצויים וכמה פיצויים מקבלים. התשובה לשאלה הזו תלויה בחומרת הפציעה ובמגבלה שהיא הביאה עמה. כאמור, פיצויים על פציעה צבאית מהווים מעין ביטוח עבור חיילים. כמו בחיים האזרחיים, גם פציעה צבאית מזכה באחוזי נכות ופיצויים בהתאם לחומרת הפציעה.
כאשר בודקים את המקרה שלכם (ונדבר על אופי הבדיקה בהמשך), מחליטים מה אחוזי הפיצויים שמגיעים לכם. על פי חוק הנכים והתגמולים, אלו שמקבלים אחוזי נכות של 10% ומעלה זכאיים לפיצוי בסכום חד פעמי.
פיצויים של 20% ומעלה מזכים בפיצויים חודשיים, מה שמסייע רבות לחיילים עם פגיעות מגבילות. כדי להגדיר את אחוזי הנכות, יש לבדוק את אופי הפציעה והמגבלות שהיא גררה, וכך עושים זאת:
בדרך לפיצויים: איך נבחנים תיקים של פציעה בצבא?
מהלך העניינים של בדיקת פציעות בצבא דומה לתהליכים של תביעות משרד הביטחון. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להגיש תביעה אצל קצין התגמולים. כאן נכנס לתמונה התיעוד של הפציעה באמצעות גורמים מוסמכים.
קצין התגמולים הוא זה שמכריע אם אכן התרחשה פציעה שמזכה בפיצויים, וכדי לקבל את ההחלטה הזו, הוא מעביר את התיק למומחים מטעם משרד הביטחון. המומחים בוחנים את הראיות, מחליטים אם אכן יש עילה לתביעה ומגישים את חוות דעתם לקצין התגמולים.
אם קצין התגמולים מחליט שחייל פצוע זכאי לפיצויים, הוא יעביר את התיק לידי ועדה רפואית. בתורה, הוועדה הרפואית מכריעה מה היקף הפציעה וכמה אחוזי נכות מגיעים לחייל.
מה עוד חשוב לדעת על תביעות בגין פציעות בשירות הצבאי?
כפי שראיתם, ישנו תהליך מוסדר של הגשת תביעה נגד משרד הביטחון במקרים של תביעה. אולם, הדרך לקבלת הפיצויים היא לא תמיד חלקה. מדוע? מפני שמוטלת עליכם החובה להוכיח שיש קשר סיבתי בין הפציעה שלכם ובין המגבלה שהיא גרמה.
במהלך שלב איסוף הראיות ובחינת התביעה שלכם, המומחים יבחנו את עברכם לעומק. הם יבדקו אם היו לכם פציעות קודמות, מה נסיבות הפציעה שלכם, ויש להם את הסמכות לקבל גישה לתיקים הרפואיים שלכם. ישנם מקרים שבהם מוטל ספק על הסיבה לפציעה, כך שתיקים מסוימים כלל אינם עוברים לוועדה רפואית.
בנוסף, ישנם מקרים שבהם הוועדה הרפואית מחליטה על אחוזי נכות שאינם מספקים. מגבלות שנגרמות מפציעות משפיעות על התפקוד היומי, כך שאחוזי הנכות הם משמעותיים.
התביעות הללו עשויות להיות מורכבות, בייחוד אם אין לכם גיבוי מתאים. לכן, חשוב שתצטיידו בעורך דין משרד הביטחון לפני הגשת התביעה לקצין התגמולים או לאחר מכן. עורך דין מומחה לתביעות במשרד הביטחון יסייע לכם לאסוף מסמכים וראיות שתומכות בטענה שלכם באופן שלא ניתן לעשות לבד.
בנוסף, עורך דין משרד הביטחון יכול לערער על החלטות של קצין התגמולים או הוועדה הרפואית. אם קצין התגמולים מחליט שהתיק שלכם אינו תקף בעקבות דעת המומחים שניתנה לו, אתם יכולים לערער על כך. אם הוועדה הרפואית קובעת לכם אחוזי נכות שאינם תואמים למגבלה שלכם – אתם יכולים לערער על כך.
פציעות בצבא עשויות להיות לא רק כואבות, אלא מגבילות במיוחד. אם חוויתם פציעה בתוך הצבא ומחוצה לו – דעו שאתם יכולים להגיש תביעה נגד הצבא. באופן הזה ניתן יהיה לממש את זכויותיכם ולהקל ולו במעט על הסבל שחוויתם ועודכם חווים.