רשלנות רפואית בצבא: מה עושים במקרים של טעות רפואית?

רשלנות רפואית בצבא

שיתוף

רשלנות רפואית בצבא: מה עושים במקרים של טעות רפואית?
חיילים רבים נתקלים בתופעה מוכרת מאוד בצבא: הם הולכים לרופא ומתלוננים על בעיה, הרופא – שנתקל בלא מעט קריאות "זאב, זאב", לא מספק להם את האבחון/הטיפול הנכון. כתוצאה מכך – הבעיה הרפואית רק הולכת ומדרדרת. למרבה הצער מדובר בסוג אחד בלבד של רשלנות רפואית בצבא שמספריה מפתיעים. במקרים הללו ניתן להגיש תביעה נגד הצבא על רשלנות, וחשוב לדעת בדיוק מה זכויותיכם במקרים הללו.
רשלנות רפואית בצבא

מה זאת בדיוק רשלנות רפואית בצבא?

רשלנות רפואית היא מונח שמעט קשה להגדירו באופן מדויק. באופן כללי, מדובר בנזקים שנגרמים לחייל בעקבות טיפול או אבחון רפואי לא נכון. כך למשל, חייל שמתלונן על כאבים בכתף ולא נלקחים לו צילומי הדמיה עשוי לפתח נזק עצבי שמקורו בבעיה האמיתית – פריקת כתף בצבא. חייל שמתלונן על כאבי גב, הרופא הצבאי לא שולח אותו לבירור מעמיק וכעבור זמן רב התגלה אצל החייל גידול סרטני מתקדם.

מדובר במציאות כואבת שמקורה ממספר בעיות במערכת הצבאית, לרבות מחסור ברופאים מיומנים, מחסור בציוד רפואי, שירותי מעבדה לא מספקים, ועוד. כל אלו מקשים על אבחון רפואי נכון, מה שמוביל ללא מעט מקרים של רשלנות רפואית בצבא.

נכה צהל - תביעות משרד הביטחון
נכה צהל – תביעות משרד הביטחון

למרות שישנם מקרים של רשלנות שנובעים מתנאים לא תנאים שלא באשמת הרופאים, הנזקים בשטח הם אמיתיים. חיילים רבים שלא אובחנו או טופלו כמו שצריך סובלים מתופעות ארוכות טווח. במקרים קלים מדובר בנכות זמנית שדורשת טיפול. במקרים קשים יותר, מדובר בנכות ממושכת שמשפיעה לשלילה על חייהם של החיילים הפגועים. אם נשתמש בדוגמה שמעלה, גידול סרטני שלא התגלה בזמן יכול להשפיע על תוחלת החיים ועל איכות החיים.

כתוצאה מכך, החייל הפצוע אינו יוכל לעבוד במשרות מסוימות, ויש כאלו שיתקשו לבצע גם פעולות בסיסיות. לכן, גם אם הרשלנות נגרמה כתוצאה מטעות, חשוב לתת עליה את הדעת.

*למאמר מורחב נוסף של עו"ד ידידיה בלומוהף בנושא רשלנות רפואית בצבא – לחצו כאן

חובת טיפול במסגרת הצבאית

ישנם מקרים של רשלנות רפואית שנובעים מחוסר מקצועיות גרידא. אין צורך לומר שישנם חיילים שפוקדים רופאים צבאיים כדי לקבל פטור ממטלות מסוימות או כדי לקבל גימלים. למעשה, מדובר בתופעה שהיא רווחת במיוחד – בעיקר בקרב חיילים מיחידות עם מוטיבציה נמוכה.

כך קורה שבין מקרים רבים שבהם חיילים אינם באמת זקוקים לטיפול, ישנם חיילים שפשוט לא מטופלים כראוי. בכל מקרה שלא יהיה, על הרופא הצבאי מוטלת החובה להעניק שירות לכל החיילים ולבחון כל מקרה לגופו. משום שישנם מקרים של תלונות שווא, ישנם רופאים שנוטים לזלזל בתלונות של חיילים.

כתוצאה מכך, חייל שסובל מבעיה אמיתית ולא מקבל אבחון/טיפול נאות יסבול מבעיות שונות.

כל אלו מביאים לכך שחיילים רבים לא מקבלים את הטיפול שהם זקוקים לו. על פי חוק, ניתן להגיש תביעות על רשלנות רפואית בצבא ולקבל פיצויים כספיים שהולמים את הנכות שנגרמה מרשלנות.

 * למאמר מורחב בנושא תביעה עקב רשלנות רפואית במסגרת הצבאיתלחצו כאן

באילו מקרים אפשר להגיש תביעה על רשלנות צבאית?

ישנם מספר מקרים שבהם ניתן להגיש תביעה על רשלנות רפואית בצבא:

  • רצף טיפול לקוי – תביעות בגין רצף טיפול לא נאות בחייל. למשל, החלפה של מספר רופאים במהלך הבדיקות/טיפול.
  • טיפול לא נאות בחייל – למשל, כאשר לא מבצעים בדיקות ו/או הדמיות כשהחייל מתלונן על כאבים באזור מסוים בגופו.
  • אי-אמון בחייל – מקרים נפוצים במיוחד שבהם המטפלים אינם לוקחים את תלונותיו של החייל ברצינות הראויה.

כיצד ניתן להגיש תביעה על רשלנות רפואית בצבא?

תביעה עקב רשלנות רפואית בצבא
תביעה עקב רשלנות רפואית בצבא

תביעות "רגילות" נגד משרד הביטחון הן תביעות על פגיעות, גופניות או נפשיות, שנגרמו או הוחמרו עקב השירות הצבאי. לעומת זאת, תביעות על רשלנות הן תביעות על התנהגות רפואית של רופא/ים שהובילה לנכות.

בעקבות אבחון או טיפול לקוי בחייל, ניתן להגיש תביעה ולקבל הכרה בנכות. בתביעות מהסוג הזה, ישנה חובת הוכחה לא פשוטה על התובע. חיילים שתובעים על רשלנות רפואית בצבא צריכים להוכיח שהמטפלים אכן הפגינו התנהגות טיפולית לא ראויה. כלומר, יש להוכיח שהטיפול בחייל היה לקוי-מה שהוביל לנזקים גופניים.

הגשת התביעה

כדי להגיש תביעות מהסוג הזה, יש לפנות תחילה אל קצין התגמולים במשרד הביטחון. מדובר בשלב חשוב שבו צריך להגיש ראיות על רשלנות רפואית. כלומר, על החייל התובע להגיש את כל החומר הרפואי שמוכיח שאלו שטיפלו אכן עשו זאת בצורה רשלנית.

בשלב הזה חשוב להיות מוכנים לחקירה יסודית שתתבצע על ידי מומחים מטעם משרד הביטחון. למרות שהתשובה הסופית מתקבלת מקצין התגמולים, המומחים הם אלו שקובעים אם יש עילה לתביעה. בשלב הראשוני, קצין התגמולים מעביר את התביעה והחומרים הרפואיים למומחים רפואיים מטעם משרד הביטחון.

אותם מומחים בודקים את התיק לעומק, כולל את התנהלות הרופאים שנהגו ברשלנות לכאורה, וכן את עברו של החייל. כלומר, המומחים בוחנים אולי יש אירוע/ים בעברו של התובע שגרמו לנכות שהוא סובל ממנה. אם המומחים מוצאים קשר סיבתי בין התנהגות הרופאים הצבאיים ובין הבעיות שנגרמו לתובע, הם יעבירו את הממצאים לקצין התגמולים.

הכרה בתביעה שהוגשה

הקצין בעצם מסכם את העניינים ומעביר את התיק הלאה – לוועדה הרפואית. במעמד הוועדה הרפואית נקבעים אחוזי הנכות והפיצויים של התובע.

חשוב לדעת שההצלחה של התביעה מוטלת על כתפו של התובע. רשלנות רפואית בצבא היא קשה להוכחה לעתים, וישנם מקרים שבהם המומחים מטעם הצבא מטילים ספק בטענות התובעים. כדי שזה לא יקרה, חשוב שתציגו חומרים רפואיים שמוכיחים שאכן הייתה רשלנות בטיפול בכם. עורך דין משרד ביטחון יכול לסייע בכך, וכן בייצוג של התיק שלכם.

כל שלב בהגשת תביעה נגד הצבא הוא קריטי, ועליכם להיות מוכנים ככל שאפשר. עליכם להגיש טפסים מלאים, וכן מידע רפואי שמוכיח את טענתכם. בליווי של עורך דין משרד הביטחון, תוכלו להגיש תביעה מלאה ומנומקת היטב שתטה את הכף לטובתכם.

מעבר לכך, עורך דין מקצועי יכול לייצג אתכם בפני הוועדה הרפואית באופן שאזרחים לא יכולים לעשות עבור עצמם. הצגה של פסקי דין, תקדימים והוכחות על רשלנות באמצעות עורך דין משפיעה באופן ניכר על התוצאות. ייצוג משפטי הולם יביא לכך שתקבלו את מירב הזכויות שמגיעות לכם, ולכן חשוב שיהיה איש מקצוע מנוסה לצידכם.

רשלנות רפואית בשירות הצבאי נובעת ממספר גורמים שונים. תהא הסיבה ככל שתהא, ההשפעה של רשלנות רפואית עשויה להיות הרסנית. במקרים שבהם נגרם נזק גופני לחייל עקב טיפול או אבחון לא נאות, חשוב להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. מעבר להסרת האשמה מהחייל, התביעות הללו מאפשרות לקבל פיצויים שמסייעים בשגרה היומית במידה ניכרת, ועם עורך דין מקצועי לצידכם, תוכלו לקבל את כל הזכויות המגיעות לכם.

לסרטון בנושא רשלנות רפואית בשירות הצבאילחצו כאן

מאמר זה נכתב ע"י עורכי דין משרד הביטחון מאתר SHOFET.INFO כשירות לחיילים ולאנשי כוחות הביטחון שנפצעו או שחלו בעקבות שירותם.