פציעה בברך בצבא

פציעה בברך בצבא

שיתוף

פציעה בברך בצבא
פציעות של חיילים בצבא הן לא מראה נדיר; פעילויות מבצעיות, מאמץ גופני ואימונים מגדילים את הסיכויים להיפצע במהלך השירות הצבאי. במקרים מסוימים מדובר בפציעות קלות, אך לעתים מתרחשות פגיעות חמורות יותר, כמו קרע בברך בצבא. הפציעה הכואבת הזו משפיעה על ההתנהלות הכללית, וחשוב לדעת כיצד להתמודד עמה בפן האישי וגם המשפטי.
פציעה בברך בצבא

פציעה בברך בצבא: כיצד זה מתרחש?

בברך יש מספר רצועות:PCL, ACL ו- MCL שתפקידן הוא לייצב את הרגל והברך. ברצועות הללו  שתורמים לייצוב, ופגיעה בהם משבשת את תנועת הרגליים. כתוצאה מכך, עלולה להיווצר פגיעה תוך מפרקית נוספת שתפריע לתנועת הרגליים בעתיד. פציעות בברך במהלך השירות הצבאי נגרמות כתוצאה מחבלות, ישור יתר, הרמת משקלים כבדים, פעילות קרבית, אימונים אינטנסיביים, ושחיקה כתוצאה מפעילות רפטטיבית.

קרע מלא ברצועת ה-ACL (רצועה צולבת קדמית) דורש ניתוח ותהליך שיקום שאורך כחצי שנה. קרע ברצועת ה-MCL (רצועה צידית פנימית) גם הוא מצריך ניתוח לעתים. במקרים מסוימים ניתן לתקן את המצב באמצעות תהליך פיזיותרפיה ממושך.

*למאמר מורחב ועדכני בנושא פציעה ברצועות בצבא, וכן קרע במיניסקוס בצבא.

ניתוח ושיקום הברך הפצועה

קרע ברצועות הברך
קרע ברצועות הברך

פציעה בברך בצבא מוביל לעתים לניתוח, וגם אם לא – עדיין יש צורך בטיפול פיזיותרפיה אינטנסיבי. הטיפול תלוי בהיקף הפציעה והשגרה של האדם הפצוע. ככל שהקרע רחב יותר, כך יגדל הסיכוי לניתוח. בנוסף, אם החייל הפצוע פעיל פיזית, הוא יצטרך ניתוח כדי שיוכל להמשיך להפעיל את הברך בפעילות גופנית כזו או אחרת.

ניתוח ברצועה הצולבת מתבצע לרוב בהליך אורתרוסקופי שבו משתילים גיד בברך הפצועה. הגיד נלקח מאזור אחר בגוף או מבנק השתלות, ולאחר הניתוח מתחיל תהליך הריפוי שעשוי לארוך חצי שנה. למרות השאיפה שניתוח בברך הפצועה יפתור את הבעיה, זה לא תמיד המצב. בעוד שחיילים מסוימים ירגישו הטבה לאחר הניתוח, יש כאלו שיסבלו ממגבלות תנועה וכאבים.

מה קורה לאחר הניתוח?

כמו עם פציעות חמורות אחרות, קרע בברך בצבא דורש תהליך שיקום ארוך. לאחר הניתוח ברצועות, החייל עובר לר"מ 2 – חיל הרפואה, שם הוא יהיה תחת פיקוח רפואי הולם. בשל אופי הפציעה והמגבלות שהיא מביאה עמה, חיילים רבים הסובלים מקרע בברך ישוחררו מהשירות. במקרים אחרים, החייל ימשיך את שירותו, אך הפרופיל הרפואי שלו ירד בהתאם להיקף הפציעה.

בשני המקרים הללו יש פגיעה באיכות חייו של החייל הפצוע, ולכן חשוב להגיש תביעה על הפציעה בברך. במקרים שבהם הקרע נוצר מחבלה סיבובית, יש למלא דוח פציעה מהר ככל הניתן. מעבר לכך, הגשת תביעה על פציעה בברך בצבא מומלצת לאחר התרחשות הפציעה.

גם במקרים שבהם הקרע אירע מחוץ למסגרת הצבאית, ניתן להגיש תביעה נגד הצבא תחת "חוק חיילים בחופשה". הגשת תביעה תאפשר לחייל הפצוע לקבל אחוזי נכות ופיצויים הולמים. באופן הזה ניתן להמשיך את תהליך השיקום ולשלם על ההוצאות הנלוות, וכן לחפות על המגבלות שנוצרו מהקרע.

הגשת תביעות על פציעה בברך בצבא

דוח פציעה בצבא
נכה צה"ל

ככל שמקדימים להגיש תביעה על פציעה בברך, כך ניתן לממש את הזכויות בהקדם. כך החייל הפצוע יכול לעבור שיקום על חשבון הצבא ולא על חשבונו. חיילים שעוברים לר"מ 2 או משוחררים משירותם צריכים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון כדי לממש את זכויותיהם ולהיות מוכרים כנכה צה"ל. הכרה בנכות שנוצרה כתוצאה מקרע בברך מאפשרת לקבל את התרופות והטיפולים הנדרשים לשיקום הברך.

תביעה נגד הצבא על קרע בברך עוברת באגף השיקום, ויש להגיש אותה לקצין התגמולים. קצין התגמולים, בעצת מומחים רפואיים, בוחן את התביעה ומכריע אם היא תעבור לידי הוועדה הרפואית. בעת הגשת התביעה אצל קצין התגמולים, יש להגיש את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שמראים שיש קשר בין הפציעה ובין השירות הצבאי.

הוכחת הקשר הזה היא חיונית מפני שהיא משפיעה על גובה אחוזי הנכות שמקבלים. כאשר קצין התגמולים מקבל את דבר התביעה, היא תעבור לבחינה של מומחים מטעם משרד הביטחון. המומחים הללו יבחנו אם הפציעה נגרמה כתוצאה מהשירות, וכמה ממנה הוא באחריות הצבא. מה זה אומר? במקרים מסוימים המומחים קובעים שהפציעה לא נגרמה באופן מוחלט כתוצאה מהשירות.

כחלק מהבדיקה של הסיבתיות, המומחים יבדקו את עברו הרפואי של החייל. בחלק מהמקרים המומחים יקבעו שישנה פציעה ישנה שתרמה לקרע בברך. כלומר, הפציעה היא לא באחריות המוחלטת של השירות הצבאי. כאשר זה קורה, אחוזי הנכות שייקבעו על ידי הוועדה הרפואית יהיו נמוכים יותר מאשר מקרים שבהם ייקבע שהפציעה נגרמה כתוצאה מהשירות בלבד.

לאחר שהמומחים מטעם משרד הביטחון יבחנו את התיק, הם יעבירו את חוות דעתם לקצין התגמולים. לאחר מכן התיק יעבור לוועדה הרפואית שתקבע את גובה אחוזי הנכות. בהתאם לחוק, כל חייל שיקבל אחוזי נכות יקבל את הפיצויים הנלווים לו כדי שיוכל להשתקם ולפצות על המגבלה.

תביעות משרד הביטחון על פציעה בברך בצבא

ישנם מקרים שבהם קרע ברצועת הברך מוביל לפציעות נוספות: פגיעה בסחוס, קרע במיניסקוס, פגיעה עצבית בברך, ועוד. אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגיעה הכללית שנגרמה מהפגיעה בברך. בנוסף, גם אופי הניתוח הנדרש משפיע על אחוזי הנכות, וכן המגבלה שנוצרת מהקרע.

אגף שיקום נכים במשרד הביטחון
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון

בכל מקרה שלא יהיה, חשוב להתייעץ עם עורך דין משרד הביטחון כדי להגיש תביעה מדויקת. כאשר מגישים תביעה על פציעה בברך בצבא, חשוב למלא את כל הטפסים הנדרשים ולהציג את התיק באופן מיטבי. חיילים רבים נאבקים בתביעות מהסוג הזה בגלל כל הטפסים שצריך להגיש והראיות הרפואיות שתומכות בטענתם.

לכן, עליכם להיות מלווים בעורך דין מקצועי שיסייע לכם להגיש את התביעה באופן מיטבי. ישנם מקרים שבהם חיילים שסובלים מקרע בברך אינם מקבלים את אחוזי הנכות שמגיעים להם, וגם במקרים הללו חשוב להיות מצוידים בעורך דין משרד הביטחון. ייצוג הולם בוועדה רפואית והצגת כל הראיות שתומכות בטענת החייל היא חיונית כדי למצות את הזכויות במלואן.

פציעה בברך מביא למגבלות תנועה ויציבות מוגבלת שמשפיעות על אורח חייהם של חיילים רבים. קבלת פיצויים מאפשרת לשקם את הגוף, וכן לקבל כספים שעוזרים להתנהלות היומית השוטפת. כאשר מתרחשת פציעה כזו, יש להגיש תביעה באופן מידי ולקבל ייעוץ משפטי בנושא. באופן הזה אחוזי הנכות שתקבלו יהיו גבוהים יותר, ואתם תוכלו לקבל את זכויותיכם במלואן.

מאמר זה נכתב ע"י עורכי דין משרד הביטחון מאתר SHOFET.INFO כשירות לחיילים ולאנשי כוחות הביטחון שנפצעו או שחלו בעקבות שירותם.