דוח פציעה: כל מה שאתם צריכים לדעת במקרה של פציעה בצבא

דוח פציעה

שיתוף

דוח פציעה: כל מה שאתם צריכים לדעת במקרה של פציעה בצבא
פציעה בצבא יכולה לגרום לנכות גופנית שתלווה את החייל הפצוע לשארית חיוו. דוח פציעה שנכתב בצורה נכונה, יוכל לעזור בתביעה למשרד הביטחון, בכדי להיות מוכרים כנכה צה"ל. דוח פציעה יכול להוות קלף משמעותי והכרחי עם הגשת תביעה נגד משרד הביטחון.
דוח פציעה

דוח פציעה בצבא

תקופת הצבא מהווה חלק משמעותי בחייו של כל אזרח בישראל, ולמרות שיש גמול לצידה, התקופה הזו עלולה להיות גם מאתגרת במובנים רבים. למרבה הצער, ישנם לא מעט מקרים מדי שנה שבהם חיילים חווים פציעות שפוגעות באיכות ובשגרה של חייהם, ובמקרים הללו אותם חיילים זכאיים לתגמולים ופיצויים שיכולים לעזור להם במידה רבה במהלך השיקום ובהתנהלות היומיומית השוטפת. כאשר מתרחשת פציעה בצבא, ישנה חשיבות גדולה למילוי של דוח פציעה שיכול לסייע בתביעות נגד הצבא והכרה כנכה צה"ל, ואם אתם לא יודעים מה זה בדיוק הדוח הזה, הגיע הזמן להתוודע אליו.

אמבולנס צבאי - דוח פציעה
אמבולנס צבאי – צילום: עמית שכטר, יחידת דובר צה"ל

מה זה בדיוק דו"ח פציעה?

במילים פשוטות, דו"ח פציעה הוא טופס צבאי שכל חייל או חייל שחוו פציעה במהלך השירות שלכם צריכים למלא. אתם וודאי מכירים דוח פגיעה בעבודה, שהוא דוח על פציעות עבודה בעולם האזרחי, וטופס של דוח פציעה בצבא דומה במהותו לדוח של פציעות במקום העבודה.

את הדוח צריך למלא קרוב למועד הפציעה, והוא מורכב מארבעה חלקים עיקריים:

  • נסיבות החבלה – המקום שבו התרחשה החבלה, מועד החבלה, האזור החבול בגוף, ופירוט של עדים לפציעה
  • פרטי הפציעה – פרטים על הפציעה ומה נעשה כדי לטפל בה. את החלק הזה ימלא קצין הרפואה שטיפל בחייל הפצוע
  • נסיבות הפציעה – חלק שהמפקד הישיר של החייל ומפקד היחידה צריך למלא ולפרט כיצד ארעה הפציעה
  • חקירת הפציעה – חלק שבו צריך לציין אם התקיימה חקירה בעקבות הפציעה או לא

חשוב לציין שהחשיבות המרבית היא חתימתו של המפקד הישיר.

*למאמר מורחב בנושא דוח פציעה עם סרטון של עורך הדין משרד הביטחון ידידיה בלומהוףלחצו כאן

למה צריך דוח פציעה?

אז עכשיו שאתם יודעים מה זה דוח פציעה, הגיע הזמן לגלות מה בדיוק התפקיד שלו בהקשר לתביעות נגד משרד הביטחון. כדי לענות על השאלה הזו, חשוב לדעת קודם איך מתנהלות תביעות נגד משרד הביטחון; בתביעות מהסוג הזה צריך לעבור בשתי תחנות מרכזיות: אצל קצין התגמולים, שמחליט האם יש עילה לתביעה, ואצל ועדה רפואית – שמחליטה על אחוזי נכות ועל גובה הפיצויים שמגיעים לחייל הפצוע.

כדי לזכות בתביעות נגד משרד הביטחון, חשוב להוכיח שיש קשר בין השירות ובין הפציעה/חבלה, כלומר שאירעה פציעה בעקבות השירות הצבאי ואין גורמים מהעבר שגרמו לה. איך מוכיחים קשר בין פציעה ובין השירות. באמצעות מסמכים רפואיים שמראים שלא הייתה סיבה לחבלה בעברו של החייל וגם באמצעות דוח פציעה.

כלומר, כאשר ממלאים דוח פציעה בסמוך למועד הפציעה, אתם מראים בעצם שנחבלתם בעקבות פעילות צבאית כלשהי.

חיילים ואנשי כוחות הביטחון שהגישו תביעות עקב פציעות, גופניות וגם נפשיות, שנגרמו כתוצאה מהשירות יעידו על כך שמדובר בהליך משפטי לא פשוט. על התובעים מוטלת חובה להוכיח שהם נפצעו בגלל שירותם הצבאי ושלא הייתה פציעה בעברם שהובילה לפגיעה שלהם, ומדובר בהוכחה לא פשוטה.

כאשר יש דוח פציעה רשמי וחתום על ידי גורמים צבאיים, יש בעצם הכרה בכך שאכן התרחשה חבלה במהלך השירות הצבאי, ואכן יש סיבה להגיש תביעה. כלומר, מדובר במסמך חיוני שאפשר להגיש לקצין התגמולים כדי שיחליט האם צריך להעביר את התיק לוועדה רפואית. ככל שיש בידכם יותר מסמכים שמעידים על קשר בין שירותכם הצבאי ובין הפציעה שחוויתם, כך יהיה יותר סיכוי שתזכו באחוזי נכות ובפיצויים, כך שדוח פציעה הוא בהחלט טופס שצריך להקפיד ולמלא לאחר פציעה.

אבל מה עושים אם לא מילאתי דו"ח פציעה? זה אומר שאני לא אקבל את הזכויות שלי?

חד-משמעית לא; חייל או חיילת שלא מילאו דוח פציעה עדיין יכולים להגיש תביעה לקצין התגמולים ולזכות בפיצויים שמגיעים להם. דוח פציעה מהווה רק ראייה אחת מיני רבים על הקשר נסיבתי בין פציעה בצבא ובין מוגבלות כלשהי (נכות) שצצה בעקבותיו, ומכאן נובעת חשיבותו.

אבל, אם לא מילאתם דוח פציעה אחרי הפציעה שלכם במהלך השירות, זה עלול להקשות מעט על הליך התביעה וההכרה כנכה צה"ל. יש מקרים שבהם קצין תגמולים דוחה תיקים שלא הוגש בהם דוח פציעה ושלא הוכח שאכן אירעה פציעה.

אם זה המקרה אצלכם, עדיין יש מה לעשות; על החלטות של קצין התגמולים וגם על החלטות של ועדה רפואית אפשר לערער. עורך דין משרד הביטחון שמתמחה בהגשת תביעות נגד משרד הביטחון יוכל להגיש עבורכם את התביעה הראשונית או לסייע לכם במקרה שאתם רוצים לערער על החלטה כלשהי שאינה תואמת את המציאות.

דוח פציעה בצבא
נכה צה"ל

בשורה התחתונה, כן – דו"ח פציעה הוא חשוב, אבל הוא מהווה רק ראייה אחת בהגשת התביעה. חוץ מהדוח הזה תצטרכו להגיש מגוון טפסים ומסמכים שיראו שיש לכם עילה לגיטימית לתביעה, ותצטרכו לעשות את זה בצורה מסודרת ודרך הצינורות המקובלים. בדיוק בשביל זה חשוב להצטייד בעורך דין משרד הביטחון שיוכל לעשות את ההגשות הנחוצות עבורכם, לדבר בשמכם, לערער על החלטות שונות, ובסופו של דבר – לוודא שאתם מקבלים את כל הזכויות שמגיעות לכם.

עוד כמה דברים שחשוב לדעת על דו"ח פציעה בצבא

חיילים רבים חושבים שמילוי אגבי של הדוח הוא מספיק כדי לתמוך בתביעה שלהם, אבל זה לא נכון; אם אתם רוצים שדוח פציעה יתמוך בתביעה עתידית או פשוט רוצים תיעוד של הפציעה שלכם, אתם צריכים למלא אותו כמו שצריך.

דבר ראשון, אל תתביישו לבקש טופס כזה; אתם לא עוברים על חוקים או עושים משהו פסול – זה טופס חשוב/חובה שעשוי לשמש אתכם בעתיד ואתם זקוקים לו.

שנית, וודאו שאתם ממלאים את כל הפרטים כמו שצריך, כולל תאריך, נסיבות האירוע, מקום הפציעה ועוד. תיקי תביעה נגד משרד הביטחון עלולים ליפול בגלל פרטים קטנים או מילוי לא נכון של טפסים שונים, ואתם בהחלט לא רוצים שזה יקרה לכם. וודאו גם שאתם מחתימים את כל הגורמים הנחוצים על דוח הפציעה שלכם, ואתם תוכלו להיות בטוחים שהוא ישמש אתכם כאשר תצטרכו אותו.

*לפי פקודות הצבא, על המפקד והרופא החובה למלא דוח פציעה לחייל לאחר אירוע חבלתי.

לסרטון בנושא דו"ח פציעה – לחצו כאן

טיפ לאחר קבלת הדוח

דו"ח הפציעה, כפי שנכתב למעלה הינו דף אחד פשוט, לכן לאחר קבלת הדו"ח חשוב מאוד לשמור את הדו"ח באופן עצמאי, לא להשאיר אותו ביחידה / מרפאה / אצל המפקד.

תצלמו את הדוח, תסרקו אותו ותשמרו אותו טוב אצלכם. במידה והדוח יאבד וכיוון שאין העתק לדוח הפציעה במערכת הצבאית תאלצו למלא אותו מחדש.

מאמר זה נכתב ע"י עורכי דין של מערכת SHOFET.INFO, לצורך הנגשת מידע חשוב בתביעות משרד הביטחון.